Kjølbåtseiling

Kjølbåtseiling er seiling med større båter. Det finnes mange titalls tusen kjølbåter i Norge, og de fleste eies av vanlige folk som bruker båten i ferien. Noen få konkurrerer aktivt, mens de fleste bare bruker båten til rekreasjon. Det er herlig å komme seg ut på havet om sommeren, og med en kjølbåt kan man ta med flere passasjerer.

I konkurranseseiling brukes som regel kjølbåttypene Melges 24, IF, 11 meter og Express. Express er en eldre båttype, men det finnes fortsatt veldig mange som har slike båter, og senest i NM 2014 stilte 111 båter av denne typen opp til start. Man trenger selvsagt ikke å delta i NM eller internasjonale mesterskap dersom man vil konkurrere med kjølbåten sin. Mange seilforeninger har ukentlige regattaer som er åpne for alle medlemmer. Seilforeningene arrangerer også kurs for seilere. Hos seilforeningene kan man også skaffe seg en bok eller et hefte som seiling, som hjelper nybegynnere å komme raskere i gang med sporten.

Selv om det er morsomt å konkurrere, trenger man selvsagt ikke å stille i regatta for å kose seg med seiling. For mange handler det først og fremst om å slappe av og nyte tilværelsen og friheten i en egen båt.